Horecatip: The White Room* in Amsterdam

the white room amsterdam

Hey hallo allemaal, het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Ik ben blij om weer terug te zijn en om mijn ervaring bij The White Room met jullie te delen. Chris was jarig en ik nam hem mee voor een avondje lekker uiteten. We hadden een heerlijk 5-gangenmenu met bijpassende wijnen! Lees hieronder de review.

Welkom & amuses

De avond begon met een warm welkom van een vriend Julian die daar werkt. Wij kennen hem van vroeger en het was super leuk om hem weer te zien. Bij binnenkomst valt het je gelijk op hoe mooi het van binnen is. Je ziet de kroonluchters hangen aan een hoge plafond en een mix van goude en witte tinten. Daarnaast houd ik ervan dat de tafels goed belicht zijn en ook clean zijn (geen poespas met decoratie). Zodat ik mooie foto’s kan maken van het eten. Yes!

the white room amsterdam
Proost!

We begonnen met champagne en in een rap tempo kwamen de vijf amuses. Het begon met drie koude verfrissende amuses die mijn smaakpapillen gelijk opwekte.

Het eerste amuse was de macaron van peterselie met parmezaan, komkommer en aceto balsamico. Daarna kregen we een krokante taco van polenta met mais, geitenkaas en lente-ui. Een verassende amuse is de jelly van ponzu die je in hap op moest eten met een lepel. Daarna kregen we wat warme amuses, de lauwwarme mossel met aubergine en miehoen en tenslotte de octopus met chlorofyl en mini tomaatjes. Die laatste amuse vond ik het lekkerst! Ik wist niet wat chlorofyl was, maar dat werd netjes uitgelegd, chlorofyl is het kleurpigment wat bladeren(groentes) de groene kleur geeft.

  • the white room amsterdam
  • the white room amsterdam
  • the white room amsterdam
  • the white room amsterdam

Forel, Noordzeekrab met foie gras en langoustine

Eerste gang was een verfrissend gerechtje met in de hoofdrol forel. Deze was op drie manieren bereid, namelijk tartaar, filet en op 40 graden met komkommer schuim. Daarbij zaten ook structuren van komkommer, grapefruit en een lichte gembersaus. Heerlijk, een goed begin! Deze ging goed samen met de wijn, een Moscatel van Quinto do Vallado uit Portugal die subtiele hinten had van rozen met een frisse afdronk.

Als verassing kregen we van Julian een gang extra. Dat was de Noordzeekrab met foie gras, avocado, geraspte kaffir limoen, en limoendressing. Deze paste perfecte met de mousserende wijn, een Blanc de Blancs, Demi-sec uit Luxemburg. Door het licht zoetje en verfrissende smaak paste dit goed bij de foie gras.

Bij het derde gang kregen we een warm gerechtje, een stukje gebakken langoustine met vadouvan kruiden, radijs en mierikswortel. Als je alles combineert zijn de smaken goed in balans, anders vind ik vadouvan te heftig van smaak. Ik heb opgezocht wat vadouvan is, want ik zie het vaker terugkomen in gerechten. Het is een Indiaanse specerijenmengsel met wat Franse invloeden. Ik begreep eindelijk waarom ik dit minder lekker vind doordat het Indiaase smaken heeft, want ik ben namelijkniet zo fan van Indiaanse keuken.

Ik vond de wijn iets minder goed passen, dat was namelijk een Muscadet sevre et Maine sur Lie uit de Loire van het wijnhuis Julien Braud Les Vignes du Bourg. Het was iets te strak voor het gerecht, want de smaken van het gerecht ging over de wijn heen, waardoor je de wijn iets minder goed proefde.

the white room amsterdam
forel met komkommer, grapefruit en gemberdressing
the white room amsterdam
Noordzeekrab met foie gras
the white room amsterdam
Langoustine met radijs en vadouvine

Wijn en spijs combinaties = top!

Daarna kregen we ook een warm gerechtje, gebakken scholfilet met rode biet en lavas. Deze paste prima bij de wijn, een licht fruitige Beaujolais-Lancié uit Frankrijk. Als hoofdgerecht kregen we de reerug met hazelnoot gnocchi, reerug, koolrabi en geschaafde hazelnoot. Een heerlijk hoofdgerecht, maar het mag van mij wel iets warmer. De rode wijn maakt het dan wel helemaal goed. De enthousiaste sommelier schonk daarbij de Libanese Les Emirs en Libanese wijnen vind ik altijd een leuke verassing. De wijn is gemaakt van de druiven Cabernet Sauvignon, Syrah en Grenache. Het heeft veel roodfruit, zoals bramen en kersen met wat tinten van lichtkruidige specerijen. Zachte tannines en boordevol fruit. Yummy!

the white room amsterdam
the white room amsterdam
Gebakken scholfilet met rode biet
the white room amsterdam
Lekker Libanese wijn
the white room amsterdam
Reerug met bramen, gnocchi en hazelnoot

Afsluiten met kaas en dessert

Chris nam nog een kaasplankje die voornamelijk bestond uit Nederlandse kazen. Heerlijk met een glaasje port Tawny Quinto do Vallado, welke zelfde wijnhuis als bij het eerste gang.

Als allerlaatste gang kregen wij natuurlijk het dessert en daar kijk ik altijd naar uit. Het was een dessert gemaakt van citroen met geitenmelk en dulce de leche. Helaas was het niet echt mijn ding, want ik vond het ietsjes te zuur voor mij. Wel werd het dessert spannend opgediend met veel rook door het stikstofcitroenijs.

We hebben een top avond gehad. Alles was goed verzorgd door het team en de ambiance was zeker goed. Je zit daar lekker rustig, terwijl je eigenlijk midden in de drukke stad zit. Bedankt Julian en het team van The White Room, wij komen zeker terug.

the white room amsterdam
Onze topper Julian
the white room amsterdam
Kaasplankje
the white room amsterdam
Dessert met citroen, geitenmelk en dulce de leche
the white room amsterdam
the white room amsterdam
Friandises <3 mandarijntje van The White Room
the white room amsterdam
Kaaswagen

The White Room
Dam 9, 1012 JS Amsterdam

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *