Recept: Koreaanse Bibimbap rijst

Recept: Koreaanse Bibimpap (rijstgerecht)

Al een jaar geleden was ik in Korea voor mijn studiereis. Heerlijke dingen heb ik daar geproefd en ik mis het eten! Gelukkig, bestaat er het internet en kan ik alles zelf opzoeken wat ik wil maken. Dit gerecht, bibimbap was mijn lievelingsgerecht en ik at het heel vaak in Korea. Het is gezond en bestaat uit verschillende soorten groentes. 

Ingrediënten Bibimbap voor 2 personen

  • 200 gram Koreaanse rijst of Japanse rijst
  • 2 eieren
  • 1/2 courgette
  • 1/2 wortel
  • handjevol taugé
  • handjevol spinazie
  • 100 gram shiitaki champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram gehakt (varkens of half-om-half)
  • sojasaus
  • sesamolie
  • olijfolie/kokosolie
  • sriracha saus (hete chilisaus) of Koreaanse gochujang saus (Koreaanse chili saus)
  • eventueel: een stenenkokpot om de rijst erin te doen. Het mag ook in een diepe kom.

Instructies Bibimbap

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking
  2. Snijd de knoflook fijn en meng het met 1 tl sesamolie, 1 tl sojasaus met het gehakt. Voeg eventueel een snufje peper en zout toe.
  3. Snijd nu de groenten. De courgette en de wortel moeten in reepjes (julienne). Snijd de shitiaki champignons in reepjes, en snijd de spinazie door de helft.
  4. Verhit 1 el olijfolie/kokosolie in een wok en bak het gehakt in 4 min.
  5. Daarna kan je de groentes bakken. Verhit 1 el olie in de wok en bak de courgette 1 min. Neem uit de wok en bak op dezelfde manier de wortel, spinazie en shiitaki champignons. Doe de taugé in een pan en schenk er heet water over voor 3 min, daarna doe je de taugé in een vergiet. Besprenkel de groentes met 1/2 theelepel sojasaus en 1/2 theelepel sesamolie.
  6. Verwarm ondertussen je stenenkokpot (als je die hebt) en vet het in met sesamolie. Als de pot eenmaal warm is, dan kan je de rijst erbij doen. Deksel er op en laat het even voor paar minuten verwarmen, zodat de rijst knapperig wordt. Als je thuis geen stenenkokpot heb, dan kan je deze stap gerust over slaan. Gebruik een mooie diepe kom waarin je de rijst kan in doen.
  7. Bak de eieren met een koekenpan en wat olie. Het beste manier is om het ei op een hoog vuur te koken en daarna na een minuutje op laag vuur te zetten. Zo krijg je een mooi spiegeleitje.
  8. Daarna komt het decoreren, leg bovenop de rijst de verschillende soorten groentes naast elkaar en het gehakt ook. Leg het ei in het midden van de rijst. Serveer apart de bibimpap saus of sriracha saus, maar ik doe het graag erbij zodat je het lekker kan mixen met het rijst.

Hoe eet je bibimbap? 

Bibimbap is het beste als je alles goed met elkaar mixt door middel van een lepel. Stokjes kan je er ook bij gebruiken om de groentes er mee te eten.

Plaats een reactie

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.