Interview met Topchef Julius Jaspers

Julius Jaspers

Binnenkort opent Julius Jaspers een Aziatisch streetfood restaurant in Amsterdam. Hij gaat voor het eerst een Aziatisch restaurant openen in samenwerking met IQ creative, waarmee hij eerder een restaurant heeft geopend onder de naam “Julius Bar & Grill”. De naam van dit restaurant zal dit keer zijn: “Happyhappyjoyjoy”. Wat een leuke naam! Dit belooft veel goeds, want hij heeft kennis en ervaring met het Aziatische eten en de horeca branche. Wat is hij allemaal van plan met het restaurant? Dat heb ik hem gevraagd in een interview.

Waarom opent u een Aziatisch restaurant “Happyhappyjoyjoy” iets wat totaal anders is vergeleken met Julius Bar & Grill?

“Ik ben van alle markten thuis, want ik kan meer dan alleen maar barbecueën. Ik ben dol op Azië en ik ben er vaak genoeg geweest. De Aziatische keuken is één van mijn favoriete keukens om te eten en te koken. Ik ben dol op Vietnam als land, maar de Chinese keuken spreekt mij het meest aan qua eten omdat het zo divers is.”

Hoe komt het dat u veel over Azië weet?

“Ik zat vroeger in de handel en daar voor moest ik vaak naar Azië reizen. Toentertijd had ik winkels en een groothandel in Azië. Ik verkochte spulletjes voor de keuken, de tuin en de woonkamer. Daardoor heb ik veel kennis over Azië opgedaan.”

Waarin onderscheidt u zich als Westerse in vergelijking met “echte” Aziatische restaurants, waar voornamelijk Aziatische restaurateurs de leiding hebben?

“Ik noem een voorbeeld: een Chinees opent een Chinees restaurant en een Vietnamees opent een Vietnamees restaurant. Er zijn eigenlijk heel weinig plekken waar je een combinatie van de Aziatische keukens kan bestellen. Daarom ga ik een restaurant openen waar je allerlei soorten Aziatische gerechten kan eten. Ook onderscheidt Happyhappyjoyjoy zich doordat het gericht is op streetfood dat betekent kleine gerechtjes die je met z’n alle kan delen. Ik blijf weg van het typische 3-gangenmenu, omdat ik vind dat het anders kan. Op de menukaart kunnen de gasten kiezen uit een stuk of 30 diverse gerechten. De gerechten zullen tussen de €6,- en €15,- bedragen.”

Wat wordt de invulling van drank in het restaurant? 

“Ik ga meer witte wijnen op de kaart zetten dan rode wijnen, want ik vind dat rode wijnen niet zo goed combineren met deze keuken. Daarnaast komen er verschillende biertjes van een aantal Aziatische landen op de kaart en er komt een hele leuke theekaart.”

Tot slot, kiest u voor een Aziatische of Westerse chefkok?

Hij zegt: “Wat denk jezelf?”
Ik zeg: “Ik denk misschien toch een Westerse, omdat dat handiger is voor u.”
Hij zegt: “Fout! Ik ga zeker niet voor een Westerse kiezen. Ik kies natuurlijk voor een Aziatische kok. Maar ik wil graag een chefkok die uit Nederland komt, want dat is natuurlijk beter voor de communicatie.”

Wie is Julius Jaspers?
Julius Jaspers was een aantal jaren geleden één van de juryleden op het televisieprogramma “Topchef”. Hij is een chef zonder opleiding. Daarnaast heeft hij inspirerende kookboeken geschreven, onder de naam “Smart Cooking”. In zijn boeken geeft hij recepten weg die vooral voorbereiding nodig hebben, maar als de gasten komen dan kan het eten binnen vijf minuten op tafel staan.

Restaurant Happyhappyjoyjoy
Bilderdijkstraat 158
Amsterdam

Voor meer info: http://www.juliusjaspers.nl/

Julius Jaspers
Niven van Restaurant Niven, Yukie van Yukieblog en topchef Julius Jaspers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *