‘Help, ik ben verslaafd aan sociale media’

yukieblog

Tweet, Tweet, Tweet……

Na een drukke week op de uni heb ik eindelijk een avond vrij. Dan ga ik even uiteten met de familie. Eenmaal aangekomen in het restaurant en het eerste wat ik doe is mijn telefoon te voorschijn halen. Tijdens het dineren vraagt mijn vader mij iets. Maar ik kan zijn vraag niet beantwoorden. Ik was te druk bezig met mijn telefoon. Hij denkt wat een onbeleefd kind, want hij moet zijn vraag opnieuw stellen aan mij.

Soms schaam ik mij er voor, want de aandacht naar de buitenwereld verdwijnt dan op dat moment. Ook tijdens het studeren, merk ik dat ik te snel afgeleid ben. Ik blijf kijken hoe veel likes ik krijg, terwijl ik ondertussen een paper aan het schrijven ben. Als een college saai is, dan open ik mijn Facebook om grappige kattenfilmpjes te kijken. Het werd mij te veel, want ik verloor vaak mijn aandacht en ik was om de minuut op Facebook. Ik dacht: ‘Help, ik ben verslaafd’

Ik ben begonnen met een afkickplan van 7 dagen. Wat hield dat in?
Ik mocht van mijzelf 7 dagen niet op sociale media zitten. Daarvan heb ik een dagboek bijgehouden.

Dag 1
Mijn favoriete sociale media zijn Facebook, Instagram en Twitter. Ik heb mij voorgenomen om af te zien van deze 3 middelen. WhatsApp, daar kan dus echt niet zonder, want daarmee communiceer ik dagelijks. Doordat ik niet meer op sociale media zat, merkte ik gelijk al dat ik die avond gelijk in slaap viel, want ik zat niet op mijn telefoon.

Dag 2
In de ochtend maak ik mijn huiswerk op de computer. Ik start mijn computer op, en ik ga automatisch naar de snelkoppeling van Facebook. Even op Facebook dacht ik. Nou niet dus. Ik moest écht afkicken dus heb ik de snelkoppelingen maar verwijderd. Helaas, ik kan moeilijk focussen, want ik kreeg mailtjes binnen van Facebook: ‘Je bent getagd in een bericht. Klik hier om te kijken.’ Oei, de neiging was groot om te klikken. Maar ik deed het niet.

Ook zat ik even op mijn blog te scrollen en daar zag ik mijn Tweets voorbij komen. De verleiding was groot, ik klikte op mijn Twitter en ik zag een notificatie. Huh, van wie? Ik was te nieuwsgierig en ik klikte even snel om te kijken wat dat was.

Dag 3

Het is vrijdag dat betekent een nieuwe blog! Helaas, kon ik mijn blog niet op sociale media zetten, want ik heb dat stomme sociale mediaverbod.

We gingen die avond uit en samen met mijn vriendinnen maakten we leuke foto’s. Zij zetten het op FB, maar ik kon het zien of volgen. Alweer had ik de neiging om op FB te kijken. Het was heel gezellig samen hoor, maar ik merkte alsof ik iets miste, want zij zaten op hun telefoon dingen te bekijken. Terwijl ik naar mijn glas keek en zij naar hun telefoon. Hallo, hallo? Praten we nog met elkaar?

Dag 4
De vierde dag dat ging slecht. Ik werd wakker en ik had behoefte om even op FB te kijken. Ik wist niet wat ik moest doen in de ochtend, dus keek ik even op FB via de mobiele site. Stom stom stom

Dag 5
Ik ging heel vroeg slapen, waardoor ik opeens in de nacht wakker werd. Ik verveelde me, want ik kon niet in slaap vallen. Ik keek even op FB wat er allemaal gebeurde. SAAAAAI… Ik moest super veel scrollen, want ik zag allemaal debiele filmpjes die mensen hadden geliked.

Dag 6
Het is maandag dat betekent even aan mijn huiswerk zitten achter de laptop. Ik had een studiegenoot nodig, maar ik had haar nummer niet, maar ik had haar wel op FB. Dus toen “moest” ik wel even FB openen. Hoppa, daar ging mijn commitment.

Dag 7
Jup, ik ben aan het aftellen, want morgen mag ik alles weer installeren op mijn telefoon. Ik ging alvast bedenken wat ik morgen als eerste ga checken. Ik dacht shit: “Ik kan echt niet zonder sociale media”.

Conclusie
De 7 dagen zonder sociale media heeft mij wel geholpen met een aantal dingen. Ik lette bijvoorbeeld meer op tijdens colleges, want ik keek niet meer op mijn telefoon. Ook viel ik gelijk in slaap die week, want ik had meer rust in mijn hoofd. Ik merkte ook dat anderen veel meer op zijn telefoon zaten vergeleken met mij.

Vooralsnog was het mij niet gelukt om echt 7 dagen zonder op sociale media te zitten. Ik was soms te nieuwsgierig naar wat er gebeurde op FB, Twitter en Instagram. Het hoort bij mij dagelijks leven, want ik was er zo aan gewend om even een Tweet te versturen of een foto van mijn eten op Instagram te uploaden. Doordat ik niet meer op sociale media zat, miste ik ook belangrijke nieuwsberichten zoals de “Lekker” tijdschrift kwam uit of de cijfers van een vak was online. In conclusie, ik kan niet zonder sociale media. 

Kan jij het beter dan ik? Is het voor jou wel mogelijk om 7 dagen zonder sociale media te zitten? Laat het mij dan weten.. Ik heb tips nodig.

Quote: “# FAIL”

Reacties

 1. Beantwoorden

  Gouden tips: als je veel je mail checkt, zet de optie om bij elke notificatie een mail te krijgen UIT. Ook het constant kijken op je telefoon leidt af, zorg er dan voor dat je telefoon helemaal stil staat (oftewel zelfs niet trilt).
  Verder raad ik je aan je telefoon en dergelijk niet naast je bed of jezelf neer te leggen maar weg in een kamer waar je niet bent, of helemaal aan de andere kant van de kamer waar je niet bij komt als je bed weer eens veel te lekker ligt.

  Tot slot heb ik een filmpje waar vrijwel iedere social networker zich in kan vinden: https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY

  Succes verder met het afkicken !

 2. Beantwoorden

  Haha thanks voor je tips! Ik zal er op letten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *