Waarom hou ik zoveel van shoppen?

Waarom hou ik zoveel van shoppen

Net als elke andere vrouw hou ik van shoppen. Ik ben bijna elke week in Amsterdam of Utrecht en dan ga ik gelijk even kijken bij de Zara, H&M, Pull & Bear, Mango en de nieuwe Forever 21. Op zoek naar dat ene jurkje of dat perfecte crop topje voor de zomer. En als ik niet in een winkel ben, dan kan ik altijd nog eens online de nieuwe collectie van H&M bestellen.

Symptomen shopverslaafd

  • “Kickgevoel” : Ken je dat gevoel? Tijdens het shoppen geeft het je een kick om de nieuwe heerlijke kleding aan te raken. Het voelt alsof je in een soort van “rush” zit. Als je alles hebt afgerekend, dan voel je je erg blij en opgelucht. Een gevoel dat vergelijkbaar is met een “kick”.
  • Smoesjes: Als ik drie dezelfde blouses met verschillende kleuren koop, dan vraagt een vriendin: “Waarom koop je drie dezelfde blouses maar dan met 3 andere kleuren?” “Oh, ik moet ze alle drie hebben. Ze zijn erg handig, ik kan eentje voor werk dragen, eentje voor de studie en eentje voor uiteten.”
  • Schuldgevoel: Je komt thuis en je vraagt jezelf af: “Heb ik dit echt nodig?” Schuldgevoelens komen een beetje naar boven en je troost jezelf door te zeggen: “Nee joh, ik verdien het. Ik werk hard dus mag ik mijn geld hier aan opmaken.”

Ben ik wel verslaafd?
Eigenlijk heb ik alles al. Ik heb genoeg kleding voor tenminste 2 weken. Een keer had ik twee weken de was niet gedraaid, maar had nog steeds genoeg kleding om elke dag wat anders te dragen. Maar waarom koop ik dan nog steeds kleding?

Als ik shop dan shop ik heel impulsief. Ik denk er niet over na en pak het topje gewoon alsof het de normaalste zaak is. Ik voel me erg opgelucht en mijn hoofd wordt op dat moment even leeg gemaakt. Ook is online shoppen niet goed voor mij. Ik krijg vaak newsletters in mijn mailbox zoals van Supertrash: “20% korting op je nieuwe aankoop.” Klik, klik en ik ben weer een paar 100 euro lichter. Het kan ook zijn dat ik iets heb besteld bij H&M en dat ik het niet meer kan herinneren. Het TNT-mannetje komt dan aan de deur met een grote doos van H&M en dan denk ik: “Wat had ik ook alweer besteld?”

Ik winkel ook vaak met mensen die ook een beetje verslaafd zijn. Het is gewoon aanstekelijk. Een keer ging ik shoppen met mijn schoonzus. Zij had  toen een leuk jasje bij de Zara gekocht, toen wilde ik ook gelijk zoiets hebben.

Quote: “Shop till you drop”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *