Wine Professional 2016 was de ideale ontmoetingsplek voor wijnliefhebbers, vakmensen en sommeliers. De 14e editie Wine Professional vond plaats van 11 t/m 13 januari 2016 gedurende de eerste drie dagen van de Horecava beurs in de RAI. Ik heb heerlijke wijnen geproefd en genoten van verassende wijn-spijs combinaties.
Wine Professional beurs
Hier proef je de mooiste wijnen en leer je mensen kennen die echt verstand hebben van wijn of horeca. Bij bijna elke stand staat de wijnboer met passie te vertellen over hoe de wijn is gemaakt. Leuk en zeer leerzaam! Naast wijn zijn er ook andere stands te bewonderen, zoals koffie van Nespresso, ambachtelijk brood van Vlaamsch broodhuys, vlees van Prime Meat en kaas van Kaasaffineurs van Tricht.
Masterclasses & Wijn-Spijs sessies
Het programma van Wine Professional bestaat uit diverse masterclasses en wijn-spijs sessies. Ik heb twee masterclasses mogen bijwonen in Gault&Millau Theater.
Restaurant Eindeloos, Miranda Beems Wine Import & Sauter wijnen
Een tweetal gerechten werden geserveerd door Restaurant Eindeloos, het duurzaamste restaurant van het jaar. Chefkok Willem Schaafsma kookte bijzondere gerechten bij diverse Hongaarse wijnen van Sauter Wijnen en Miranda Beems Wine Import.
Samen met Miranda Beems van Miranda Beems Wine Import
Het eerste gerecht was de langoustine bereidt op twee manieren, één langoustine met krokante groente, pak choi en één langoustine met Thaise curry. Deze paste subliem bij de eerste wijn Etyeki-Kuria Kuria White, maar ook de St. Andrea Örökké Egri Cuvée Grand Superior was ook een goede begeleidende wijn erbij. De meningen waren verdeeld aan tafel. Dat maakt het natuurlijk interessanter, want zo komt er een discussie opgang.
Het tweede gerecht was de gebakken kalfszwezerik met avocado en een jus van basilicum en truffel. De wijn Heiman Kadarka Szekszard werd bijzonder gewaardeerd aan tafel. De kalfszwezerik was krokant van buiten, maar boterzacht van binnen en deze paste goed bij die wijn.
Restaurant Spetters & Nespresso
Chefkok Laurent Smallegange (Belofte van het jaar door Gault&Millau) van Restaurant Spetters toverde verassende kunstwerkjes te voorschijn. De Nespresso koffie werd namelijk op een interessante manier verwerkt in het eten, maar ook geserveerd als drankje. Ook om de geuren van de koffie vrij te laten komen moesten we ff het koffie padje van Nespresso opensnijden.
De kalfswang was gelakt met de Grand Cru India. Vele smaken proef je op een bord, zoals citrus, Muster kaas, sjalot en aardappel. Dit gerecht paste perfect met het begeleidde bier van Marckensteijn, dat sommelier Wouter Denessen bij het gerecht serveerde. Iets ongewoons om een biertje daarbij te serveren. Deze bier was zeer donker, en had een dorpachtige afdronk.
Een plaatje op het bord was de ganzenlever met rode biet, amandelkoekje, cacaonibs en balsamico. Er werd een glaasje Nespresso Grand Cru Brazil erbij geserveerd. Deze combinatie was heerlijk en super verassend. Dit bewijst dus dat koffie op vele manieren kan worden ingezet in de gastronomie.
Ik heb heerlijk genoten van deze topdag en ik kan niet wachten op volgend jaar. Een leerzame dag voor mij als beginnende wijnkenner.
Voor meer info: www.wine-professional.nl
Plaats een reactie