Horecatip: Meliefste in Wolphaartsdijk, Zeeland

Onlangs ging ik samen met mijn vriend een weekendje weg. We hadden wat leuks te vieren, namelijk ons 6-jarige jubileum. Ook was dit de eerste keer dat we sinds de horeca lockdown weer uiteten gingen. Ik ben vaak de “lucky one” die een restaurant mag uitkiezen en dat werd restaurant Meliefste.

Eerste indruk van Meliefste

Ik volgde chefkok Thijs Meliefste op sociale media en zijn creaties op Instagram zag er zo goed uit dat ik daar graag een keer wilde eten. Ook had ik wat reviews en in de media over hem gelezen en het zag er veel belovend uit. Op de warmste dag van het jaar gingen we dus naar het pittoreske dorpje, Wolphaartsdijk – dichtbij Goes. Het voelde even als een vakantie.

We werden zeer gastvrij ontvangen. Het team hield zich netjes aan de maatregelen van het RIVM. Ze vroegen of wij liever zelf de gerechten van een bijzettafel wilde afhalen of dat ze de gerechten gewoon mochten serveren aan tafel. Wij kozen voor het laatste. Het restaurant is ruim opgezet. De ambiance is sfeervol en de inrichting is modern met industriële invloeden en strakke elementen.

Samen ons 6-jarig jubileum vieren

Lekkere amuses

We kregen wat amuses op tafel en dat waren allemaal mooie creaties van de chef. De eerste ronde van amuses werden in het midden van de tafel gelegd en daar moest je de amuse van pakken. Dat at wat ongemakkelijk omdat er geen bordje was waarmee je je amuse kon eten, want de tartelette die brak bijna als je hem van het bord oppakte. De tweede ronde van amuse kon ik mij nog goed herinneren. Daar zaten wat lauwwarme amuses bij, zoals de Noordzeekrab met wortel en krablever, de pijlinktvis met eidooier en macaron van appel met foie gras. De smaakcombinaties waren bijzonder goed en dit beloofde wat goeds voor de rest van de avond.

Koude amuses
Lauwwarme amuses


Ceviche van zeebaars; een heerlijk gerecht

Als eerste gerecht kregen we een ceviche van zeebaars met structuren van watermeloen en komkommer sorbetijs. Wat een heerlijk gerecht. Ik wilde wel meer. De frisheid en het zoete van de meloen en het koude van het ijs paste erg goed bij de vis. Ook was dit zeer aangenaam vanwege het warme weer. De vinaigrette van lavendel en de krokantjes van watermeloen paste ook verassend goed bij dit gerecht. De wijn die we erbij kregen was een blend van zes druivenrassen die tegelijk worden vergist tot één wijn. Het was een Oostenrijkse wijn met deze druiven: grüner veltliner, frühroter veltliner (malvasia), neuburger, müller-thurgau, riesling en traminer. Een interessant glas met veel smaak van groene kruiden en wat rijp fruit. Hij had een droge en een frisse afdronk.

Het watermeloen gerecht
Tom Dockner, Oostenrijk

Het tweede gerecht was een vegetarisch gerecht gemaakt van tomaatjes. Dit was een gerecht met een kruidige en pittige smaak. Je moest de tomaten goed combineren met de andere elementen zoals de sjalotjes, want anders smaakte het gerecht wat eentonig. We kregen bij dit gerecht een wijn uit Spanje, Rias Baixas gemaakt van de Albariño druif. Een frisse stuivende wijn, die ik niet direct vond passen bij het gerecht. Waarschijnlijk paste een riesling of gewürztraminer uit Duitsland beter bij het gerecht door de kruidigheid/pittigheid van het gerecht.

Tomaatgerecht
Albariño, Rias Baixas – Spanje

Bestel de specialiteit van de chef, de Oosterschelde kreeft

Mijn vriend nam nog een extra tussengerecht dat was de Oosterschelde kreeft met verschillende bereidingen van wortel. Hij vond die verrukkelijk. Ik heb stiekem ook een hapje geproefd. De opmaak van het bord zag er zo mooi uit. Het was bijna zonde om het op te eten. De Oosterschelde kreeft is een seizoensproduct in Zeeland. Het is zeker de moeite waard om die te eten als je in Zeeland bent, want de vangst is klein en bijzonder.

Oosterschelde kreeft
Kabeljauw

Daarna kregen we een warm tussengerecht met kabeljauw, venkel en broccoli. Een mooi opgemaakt bordje. Het was een prima portie van de vis, maar ik wilde meer want het smaakte zo lekker. Je proeft dat de vis vers is bereid en daar hou ik van.

Hoofdgerecht van lams en tajine jus

Als hoofdgerecht kregen we een lams met polenta, groene asperges, daslook en tajine jus. De lam was perfect gegaard en het was zeer mals. De jus was ook mijn favoriet, lekker kruidig en het paste goed bij het vlees. We kregen bij dit gerecht een Zuid-Afrikaanse wijn, gemaakt van de druiven: syrah, trincadeira, mourvedre en touriga. Een mooie zwoele wijn met fijne zuren. Volgens mij hadden ze de wijn licht gekoeld. Goed gedaan.

Lam
Sijnn Low profile, Zuid-Afrika

Afsluiter van de avond

Het frambozen dessert werd gereserveerd in een spectaculair bord. Het bord leek op een oesterschelp, haha. Het dessert was gemaakt van frambozen, rabarber, verveine en die smaakte ook goed. Lekker fris en niet te zoet. Bij de koffie kregen we lekkere friandises, zoals de boterkoek, pure chocolade, taco’s, mergpijpjes en nog veel meer. De friandise die mij het meest is bijgebleven was met het bolletje ijs van espresso. Die vond ik erg lekker.

Frambozen dessert
Friandises
Espresso dessert

Kortom, het was een avond genieten op top niveau. De gerechten waren smaakvol en mooi gepresenteerd. De bediening is gastvrij en kundig. We hebben genoten en we zouden zo weer terug gaan naar Zeeland om lekker uit eten te gaan bij Meliefste.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *